Učitelia budú v pondelok protestovať v troch mestách

22.11.2012 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) – Učitelia vyjdú v pondelok (26.11.) do ulíc v troch slovenských mestách. V hlavnom meste sa zhromaždia o 10.00 h na Trnavskom mýte, v Košiciach sa zídu v rovnakom čase na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne a v Banskej Bystrici o 9.30 h na Námestí SNP. Odborári o tom informujú na svojom webe. V pondelok ráno o 6.00 h má odštartovať neobmedzený štrajk školských zamestnancov.

Odborový zväz chce učiteľov na protesty pozvážať autobusmi. „Účasť bude reprezentatívna, viac vám povedať nemôžem,“ odpovedal vedúci úradu odborového zväzu Jozef Lužák na otázku, koľko učiteľov je ochotných protestovať.

Protest v Bratislave je určený pre školských zamestnancov z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Podľa podpredsedu zväzu Martina Matáka učitelia neplánujú pochodovať mestom. „Pripravíme tribúnu, pripravení sú rečníci, nejaké transparenty,“ dodal.

Tisícky učiteľov z celého Slovenska vyšli naposledy do ulíc v septembri 2011. Pred budovou Úradu vlády SR v Bratislave protestovalo podľa údajov odborárov približne 10.000 zamestnancov škôl. Presne po roku odborári zorganizovali jednodňový výstražný štrajk, do ktorého sa zapojilo najviac školských zamestnancov v histórii Slovenska. Štrajk však nesprevádzal veľký protest, učitelia vyšli do ulíc len v niektorých menších mestách, napríklad v Lučenci a Leviciach.

Pred Úradom vlády SR protestovali dve tisícky učiteľov aj v roku 2004. Za lepšie podmienky bojovali učitelia protestmi vo všetkých krajských a väčšine okresných miest aj v roku 2003.

Štrajk začína skoro ráno

Štrajk školských zamestnancov sa má začať v pondelok (26.11.) ráno o 6.00 h. Odvrátiť by ho mohlo ešte rokovanie s ministrom financií, ktoré sa má podľa lídra školského odborového zväzu Pavla Ondeka uskutočniť v piatok (23.11.).

Odborári však naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení tarifných platov v budúcom roku. Minister financií aj premiér opakovane vyhlásili, že štát nemá na viac ako na päťpercentné zvýšenie. Dĺžku štrajku si určia jednotlivé školy. Centrálny štrajkový výbor bude situáciu monitorovať a podľa toho rozhodne, kedy štrajk preruší alebo ukončí.
 

Vyberte región